top of page

Lugnt tempo, lågtrafikerade och lättrullade landsvägar

Som turistdestination har Pilio (Pelion på engelska, Πήλιο på grekiska) länge varit en favorit bland Grekerna. Halvön har dock besparats de massturismvågorna, till skillnad från öar som Kreta och Rhodos. Vägar av bra kvalitetsnivå (jämfört med svensk landsvägsstandard) även till avlägsna stränder och bergsbyar, nästan bilfria vägar under lågsäsong och varierat naturlandskap, gör Pilio till en utmärk destination för landsvägscykling. Och självklart reser vi under årstiderna då vädret är idealiskt för att cykla.

Κentaurernas land

Antik historia, traditionella maträtter, karakteristisk arkitektur. 

I antiken var Pilio känt för kentaurerna, mytiska varelser (halvmänniskor, halvhästar) som härskade halvöns berg. Lokala rätter som pilioritiki pita och Pilios egna tapas-kultur (tsipouromezedes) gör varje stopp till en gastronomisk upplevelse. Mastodontkrukor, långformade och stilrena portar och de s.k. "Pilio-plattorna" är några av de drag som kännetecknar den lokala arkitekturstilen. Det finns mycket att uppleva på två hjul i Pilio.

map-2672640 (1) - kopia.png
20210915_120847.jpg

Vackra stränder längs vägen

Inom cykelavstånd, finns det ett flertal stränder, både på insidan av halvön (Pagasitikos bukten) och på utsidan (Egeiska havet). Alla med sin egen karaktär och charm.

Argalasti,

i mitten av halvön

Med Argalasti som bas, finns det gott om spännande cykelrundor att rita i ruttplaneraren. Nå Trikeri, byn med 360° grader av havsutsikt i halvöns sydliga ände, cykla mot stränderna österut eller klättra i norr mot Tsagarada och storstaden Volos.

pelion-greece-map.jpg
20190724_193549.jpg

En levande by, året runt

Ska du cykla i Pilio, så finns det inte en bättre lokaliserat plats än Argalasti för att förbereda dig rätt inför rundorna samt återhämta dig ordentligt efteråt.

Till skillnad från mindre semesterbyar, så finns här, året runt, vårdcentral, apotek och supermarket med öppettider tills kl. 21.00. Småprata med invånarna vid torget, besök den lokala vingården för en smakprovning eller strosa i den öppna marknad som samlar säljare från hela regionen varje lördag. 

bottom of page